Νοέμβρης 1973: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

 
Βασική τιμή: 5,00 €
Τιμή psarasbooks: 4,50 €
Έκπτωση: -0,50 €
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Νταβανέλος, Αντώνης
Σελίδες: 63
Έτος Έκδ.: 2005
ISBN: —
Το φυλλάδιο αυτό γράφτηκε το 1993, αφιερωμένο στον εορτασμό για τα 20 χρόνια που συμπληρώνονταν τότε από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973.
Το ξανατυπώνουμε σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια τίμια εξιστόρηση αυτής της μεγάλης στιγμής, με έμφαση στις διεργασίες ”από τα κάτω”, στη βάση του κινήματος της Αριστεράς.
Το διεθνές κίνημα με το σύνθημα ”ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός” έχει θέσει ξανά με μαζικούς όρους το καθήκον της πάλης για τη συνολική αλλαγή. Οι τεράστιας σημασίας πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, το αντιπολεμικό κίνημα και η αντίσταση στο Ιράκ, το ”Όχι” στο Ευρωσύνταγμα και η εξέγερση στη Γαλλία, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση συγκεντρώνεται η δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, σε όλο τον πλανήτη.
Την ίδια στιγμή ο κόσμος των ”από πάνω” γίνεται όλο και πιο αποκρουστικός. Ο Μπους κλιμακώνει την επιθετικότητα του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Στην Ευρώπη η νεοφιλελεύθερη απληστία του κεφαλαίου βάζει σε ανοιχτή αμφισβήτηση τα πιο στοιχειώδη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι αλλαγές στο κλίμα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός οδηγεί σε αδιέξοδο την ανθρωπότητα.
Σε αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα ”πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;” γίνεται πιεστικό. Η εμπειρία από τους προηγούμενους μεγάλους κύκλους ανάτασης του μαζικού κινήματος είναι πολύτιμη. Ειδικά για τους νέους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στον πόλεμο, στο ρατσισμό.
Ο Νοέμβρης του `73 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτής της πείρας. Θυμίζει ότι και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όταν όλα μοιάζουν παγωμένα και ακίνητα, η δράση από τα κάτω, ο δρόμος της εξέγερσης φέρνει αποτελέσματα. Οδηγεί σε νίκες που οι μετριοπαθείς τακτικές των ”φρονίμων” δεν τολμούν ούτε καν να σχεδιάσουν, ανατρέπει συσχετισμούς και δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, ανοίγοντας δρόμους για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Ο παγκόσμιος Μάης του `68, ο Ελληνικός Νοέμβρης του `73, είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Γι` αυτό προχωρήσαμε στην επανέκδοση αυτού του φυλλαδίου.
Μαλακό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 21x14εκ. • Συγγρ.: Νταβανέλος, Αντώνης • Αθήνα • Είδος: Βιβλίο