Το λεξικό της Κάσου

 
Βασική τιμή:
Τιμή psarasbooks:
Έκπτωση:
Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Σκουλιός, Μιχάλης Κ.
Σελίδες: 450
Έτος Έκδ.: 2018
ISBN: 9789609398275
”Το Λεξικό της Κάσου”, αποτελεί ένα αποθησαύρισμα από σπάνιες παλιές και σύγχρονες ντόπιες λέξεις. Λέξεις ιδιωματικές, σχετικά με τα τοπωνύμια του νησιού, με αναφορά και στις γεωγραφικές συντεταγμένες τους. Αλλά και άλλες για τη χλωρίδα, την πανίδα καθώς και εκείνη της θάλασσας. Λέξεις ξεχασμένες από την τεχνική ναυτική ορολογία, την πρακτική, την ιατρική και τη φαρμακευτική. Είναι λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους εκατοντάδες μαστόρων, βοσκών, γεωργών, ναυτικών, εμπόρων και άλλων επαγγελματιών και πολλές παραμένουν ζωντανές. Λέξεις που σκοπό τους είχαν να αποδώσουν το νόημα όπως αυτοί το καταλάβαιναν, όπως το αισθάνονταν.
Οι λέξεις αυτές, πολλές από τις οποίες ακούγονταν κατά τον προηγούμενον αιώνα αλλά και σύγχρονες, έχουν ρίζες αρχαίες, βυζαντινές, μεσαιωνικές. Κάποιες χρησιμοποιούνται και σε αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στη γειτονική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Και μεταξύ αυτών υπάρχουν λέξεις δανεικές, εισαγόμενες από άλλους τόπους της γης που ταξίδεψαν με τους ναυτικούς μας ή έφεραν στο νησί οι Κασιώτες της διασποράς και ρίζωσαν με τα χρόνια στο καθημερινό λεξιλόγιο, πολιτογραφήθηκαν και παρέμειναν μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Ωστόσο, δεν έπαψαν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε κάθε λαϊκή έκφραση, στο αφήγημα, στην παραδοσιακή ποίηση, στο τραγούδι αλλά και στον γραπτό λόγο σε αρκετά ιδιωτικά έγγραφα και λογοτεχνικά έργα.
”Το Λεξικό της Κάσου”, είναι ένα συλλεκτικό βιβλίο, ιδιαίτερης σημασίας. Το περιεχόμενό του αποτελεί κιβωτό πληροφοριών όχι μόνο για τους ανθρώπους του μικρού νησιού, αλλά και για τους γλωσσολόγους και όλους εκείνους που ασχολούνται με τη διαμόρφωση της γλώσσας μας, καθώς και με τους παράγοντες που συντελούν στη γλωσσική διαφοροποίηση και ποικιλία, διαχρονικά.
Σκληρό εξώφυλλο • Διαστάσεις: 25x18εκ. • Συγγρ.: Σκουλιός, Μιχάλης Κ. • Αθήνα • Είδος: Βιβλίο